Bahar aylarının gelmesi, çiçeklerin açması, günlerin uzaması ve havaların ısınması çoğumuza zevk verir. Sık hava değişiklikleri ile sürprizler yaratan bahar günleri kimilerinde migren ağrılarının sıklaşmasına neden olur.
Kafatasımızda sinüs denilen boşluklar vardır. Genellikle bu sinüsler etrafımızdaki havanın basıncı ile uyum içindedir. Bahar aylarında yağmurlu ile güneşli günlerin sık yer değiştirmesi, atmosferdeki basınç oynamaları kimilerinde sinüslerde ağrıya neden olur ve ek olarak migren ataklarının ortaya çıkmasını kolaylaştırır.
Ayrıca migren ile alerjik nezle ve astım arasında ilişki olduğunu gösteren birçok yayın vardır. Alerjik nezle ya da alerjik rinitte kişi alerjik bir madde ile karşılaştığında burunda akma, kızarma ve kaşıntı gelişir. Bir çalışmada alerjik riniti olan kişilerin %34’ünde migrene rastlandığı gösterildi. Alerjik kişide artmış olan enflamasyonun migreni daha kolay tetikleyebildiği düşünülüyor. Bahar aylarında alerji yakınmalarında artış gözlemleyen kişilerde migren ağrılarının neden sıklaştığı bu şekilde açıklanmaya çalışılmaktadır.
Bahar aylarında sıklaşan ağrılardan biri de Küme tipi baş ağrılarıdır. Özellikle erkeklerde daha sık rastlanan küme baş ağrısı kendini şiddetli tek taraflı ağrı olarak gösterir. Sıklıkla hep aynı taraf göz, alın ya da şakakta ortaya çıkar. Ağrılı gözde yaşarma, kızarma, batma, göz kapağında düşme, aynı taraf burun deliğinde akıntı ile seyredebilir. En fazla 3 saat sürer. Çoğu zaman birkaç hafta içinde kendiliğinden geriler.
Küme tipi baş ağrısı genellikle günün aynı saatlerinde ortaya çıkar ve günde birden fazla görülebilir. Bu ağrı çoğu zaman migren ağrısı ile karışsa da migrende görülen bulantı ve kusma bu ağrıda beklenen bir bulgu değildir.
Küme baş ağrısına çoğunlukla Nörolog tarafından yazılan önleyici tedavi iyi gelir. Çünkü birçok ağrı kesici etkisizdir. Hastaların çoğunda maske ile oksijen solumak ağrının birkaç dakika içinde gerilemesini sağlar. Küme ağrılarının ortaya çıktığı dönemlerde alkol ve uykusuzluktan kaçınmak gerekir.
Bahar aylarında baş ağrılarını kontrol etmek için;
- Hava değişikliklerini takip edin. Rüzgarlı, Yağmurlu ya da aşırı sıcak havada kapalı alanda kalın.
- Proaktif ve tedbirli davranın. Alerji doktorunuz ile tedavilerinizi gözden geçirin, size alerji yapan maddeleri tanımlayın ve alerjilerinizi kontrol altına alın.
- Düzenli beslenin, uykunuzu aksatmayın, bol su için.
- Ağrı günlüğü tutun. Ağrılarınızın sıklaşması halinde Nörolog’a başvurun.