Migreninizi siz yönetin, o sizi değil!
Migren ataklarınızı azaltmanın 10 pratik yolu:
Migren tanısı aldınız. Zaman zaman da şiddetli ağrılar çekiyorsunuz. Bu ağrılara ses, ışık hatta koku hassasiyeti eşlik ediyor ve merdiven çıktıkça şiddetlendiğini gözlemliyorsunuz. Karanlık odada rahat ediyorsunuz ve bu ağrıların ortaya çıkmasını mümkünse önlemek istiyorsunuz.
Size ağrınızı önlemek ve yönetmek için 10 öneri sunuyorum;
1)Düzenli yemek yiyin:
Öğün atlamayın. Kahvaltınızı ve öğle yemeğinizi yemenin en iyi zamanı olduğunda karar verin ve hatta açlık çekmediğinizi düşünseniz bile bu zamana sadık kalın. Rutininizi aksatıyorsanız yanınızda atıştırmalıklar bulundurmayı ihmal etmeyin.
2) Susuz kalmayın
Susuzluk migreni tetikleyebilir. Bu nedenle, gün boyunca yeterince su veya meşrubat içtiğinizden emin olun. Yanınızda bir şişe su taşımayı alışkanlık haline getirin.
3) Egzersiz yapın.
Egzersiz migreninizi tetikleyebilir, özellikle hafif başlamış ağrıyı daha şiddetli hale getirebilir. Ama orta dereceli, düzenli yapılan egzersiz baş ağrısı, fibromiyalji, boyun ve bel ağrılarının gerilemesini sağlar. Kendinize haftada en az 3 kez egzersiz yapmak için hedef koyun.
4) Uykunuzu düzenleyin :
Uyku eksikliği olduğu kadar, çok fazla uyku (hafta sonları geç kalkmak gibi) iyi bilinen bir tetikleyicidir. Benzer şekilde, vardiyalı çalışma ve “jet-lag” de bazı bireylerde ağrıyı tetikleyebilir. Buna karşın, uyumak migren atağına iyi gelebilir ve özellikle çocuklarda başarılabilirse, atağın sonlandırılmasına yardımcı olabilir
5) Stresinizi azaltın:
Stresin migren hastalarının en önemli tetikleyicisi olduğu 2011 tarihli bir araştırmada gösterildi.. Endişe, heyecan ve herhangi bir gerilim, migren atağına neden olabilir. Bununla birlikte, bazı insanlar stresli günler geçtikten sonra migren ataklarının ortaya çıktığını gözlemlemiştir.
6) Fazla kafeinden kaçının:
Kafein genellikle bir baş ağrısı tetikleyicisi olarak adlandırılır, ancak migreni olan bazı insanlar için, bir fincan kahve, migren atağının gerilemesini sağlayabilir. Düzenli kafein tüketen bir kişide, ara verdiğinde baş ağrısı gelişebilir. Fazla kafein tükettiğinizde, tıpkı fazla ağrı kesici alındığında olduğu gibi, baş ağrısında sıklaşma olabilir.
7)Bilgisayar ekranları
Bilgisayardan veya TV ekranlarındaki parıltı ve şiddetli ışığın migreninizi tetikleyebileceği bilin. Ayrıca saatlerce ekranın karşısında hareketsiz bir şekilde oturmak sadece baş ağrılarını değil sırt ağrılarını da tetikler. Bilgisayar başında 15-20 dakika çalıştıktan sonra kalkıp sırt kaslarınızı gerecek ve rahatlatacak egzersizler yapın.
8) Ağrınızın ortaya çıktığı günleri belirleyin, günlük tutun
Kadın olarak ağrınız hep adetten bir gün önce mi ortaya çıkıyor? Bunu belirlemek için ağrılı günlerinizi not etmeyi, bir ağrı günlüğü tutmayı alışkanlık haline getirin. Doktorunuz ile tahmini ağrılı gün ortaya çıkmadan evvel kullanacağınız ağrı kesicileri belirleyin.
9) Sık ağrı kesici almayın
Hangi ilaç ve ağrı kesicinin etkili olduğunu belirleyin. Fazla ağrı kesici alımını sınırlayın. Ağrı kesiciye bağlı oldukça tedaviye dirençli ağrıların gelişebileceğini bilin.
10) Ağrınız sıklaştığında azaltıcı tedavi almak için hekiminize başvurun
Doktorunuz, doğru tanı koymak için baş ağrısı günlüğüne ihtiyaç duyabilir ve atakların olmasını engellemek için yapabilecekleriniz konusunda size tavsiyelerde bulunur. Doktorunuza semptomlarınız hakkında mümkün olduğunca ayrıntılı bilgi vermek önemlidir. Migren olup olmadığını size söyleyebilecek özel bir test yoktur. Doktorunuz sizde ne tür baş ağrılarının olduğunu tespit edebilir ve size yardımcı olacak bir plan geliştirir.